Słodycze – czy mogą być mniej niezdrowe?

Kto nigdy nie uległ pokusie zjedzenia czegoś słodkiego między posiłkami, niech pierwszy rzuci kamieniem. Ta gałąź rynku spożywczego już od lat kusi nas nieprawdopodobnie szerokim wachlarzem produktów we wszystkich możliwych smakach i kolorach.

Od tradycyjnych czekolad i cukierków, poprzez wafelki i batoniki, aż po gumy do żucia oraz żelki. Nie będzie kłamstwem stwierdzenie, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jednak powinniśmy być ostrożni i unikać niepohamowanej konsumpcji tego rodzaju żywności. Wiele słodyczy nadal produkowanych jest z użyciem sztucznych barwników oraz aromatów, których niektóre typy mogą wywoływać – zwłaszcza u dzieci – niepożądane reakcje. Ponadto łakocie w większości są istną bombą cukrową, co nie wpływa dobrze chociażby na stan naszych zębów czy skóry.

Dlatego przez zakupem warto czytać etykiety i w miarę możliwości szukać zdrowych alternatyw: czyli produktów na bazie naturalnych barwników, aromatów oraz mniej szkodliwych zamienników cukru, takich jak ksylitol lub stewia.

One thought on “Słodycze – czy mogą być mniej niezdrowe?

Dodaj komentarz