Recykling tworzyw sztucznych – wskazówki dotyczące zmniejszenia ilości mikroplastiku

Tworzywo sztuczne to materiał wykonany z organicznych lub syntetycznych związków chemicznych. Zaletą tego materiału jest łatwość formowania, a jego zastosowanie jest szeroko rozpowszechnione w naszym przemyśle. Jednak większość tworzyw sztucznych nie ulega biodegradacji.

Klasyfikacja tworzyw sztucznych

  1. Tworzywa termoplastyczne. Możemy tu zaliczyć torby, pojemniki, kontenery, butelki na napoje, ochraniacze opakowań, izolatory elektryczne.
  2. Tworzywa termoutwardzalne. Ten rodzaj plastiku można znaleźć w łodziach, basenach, przełącznikach, sprzęcie sportowym.
  3. Elastomery. Najczęściej spotykane są w oponach, wężach, nakolannikach, gumie piankowej, protezach, sondach i rurkach do użytku medycznego.

Ile tworzyw sztucznych poddawanych jest recyklingowi?

Każdego dnia ludzie wytwarzają na świecie milion ton odpadów z tworzyw sztucznych, z czego tylko 10% podlega recyklingowi, 60% trafia na wysypiska, a co najbardziej niepokojące, 30% trafia na niekontrolowane wysypiska. 85% odpadów na naszych plażach składa się z tworzyw sztucznych.

Prawodawstwo europejskie

Pierwsza europejska strategia w zakresie tworzyw sztucznych, przyjęta w styczniu 2018 r., chroni środowisko przed zanieczyszczeniem plastikiem, jednocześnie zachęcając do wzrostu i innowacji, przekształcając przeszkodę w pozytywny program dla przyszłości Europy. Przedsiębiorstwa muszą mieć swój udział w przekształcaniu sposobu, w jaki produkty są projektowane, produkowane, wykorzystywane i poddawane recyklingowi w UE. Do 2030 r. wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych na rynku UE będą musiały nadawać się do recyklingu, dzięki czemu zmniejszy się zużycie tworzyw sztucznych jednorazowego użytku, a celowe stosowanie mikroplastiku zostanie ograniczone.

Czym są mikroplastiki?

Mikroplastik to bardzo małe cząsteczki plastiku, o wielkości od jednego milimetra do jednego mikrometra, które zanieczyszczają środowisko w łańcuchu, zaczynając od ekosystemu morskiego, a kończąc w naszym organizmie poprzez spożywane owoce morza. Są one powszechne w produktach kosmetycznych, środkach do mycia twarzy, żelach do kąpieli i peelingach do ciała. Według ONZ, do 2050 roku w oceanach będzie więcej ton plastiku niż ryb.

Wskazówki dotyczące zmniejszenia ilości mikroplastiku

  1. Kupuj hurtowo. Są już supermarkety, które wyznają tę filozofię, ale nie musisz zmieniać sklepu, wystarczy, że wybierzesz opcję bez opakowań.
  2. Zabierz ze sobą torbę na zakupy lub wózek. Jeśli planujesz je kupić w najbliższym czasie, upewnij się, że w ich składzie nie ma plastiku w żadnej postaci.
  3. Używaj szklanych słoików w swojej spiżarni. Ryż, nasiona roślin strączkowych, suszone owoce i orzechy. Wszystko, co przechowujesz, lepiej zachowa swoje właściwości organoleptyczne w szklanych pojemnikach. Kiedy jedzenie jest już gotowe, możesz umyć słoik i użyć go ponownie, szkło ma praktycznie nieograniczony okres przydatności.
  4. Prawidłowo przetwarzaj odpady. Pamiętaj, aby segregować wszystkie odpady, które wytwarzasz w domu i wynosić każdy produkt do odpowiedniego pojemnika. Wszystkie plastiki do żółtego pojemnika.
  5. Mądrze wybieraj produkty w swoim koszyku. Możesz na przykład zastąpić żel pod prysznic zwykłym mydłem.